Pralines op basis van Fiertelbier en 'Buuntsies Neutsies'
Een jaarlijkse historisch gebeurtenis in Ronse
In de middeleeuwen kwamen uit alle uithoeken van het land geesteszieken op bedevaart naar Ronse, om genezing te vinden bij hun patroon, Sint-Hermes.
Meer dan 5.000 Ronsenaars en sympathisanten nemen deel aan de Fiertel, hoewel velen niet de volledige route afleggen en zich ergens langs het parcours aansluiten. De dag begint vroeg, met een plechtige misviering waarbij de burgemeester toestemming vraagt om het schrijn mee te dragen. Daarna verzamelt een grote menigte zich op de Kleine Markt voor de basiliek, en de ommegang begint.
Het schrijn wordt gedragen door vier dragers, met de belder aan de kop die met bellen de kadans aangeeft. De route loopt door het Muziekbos, langs Ellezelles, Saint-Sauveur, Wattripont en Russeignies. Na 25 kilometer wordt er gerust en via de molen Ten Hotond keert de stoet terug naar Ronse. Een kleurrijke historische stoet sluit de ommegang af, die het leven van Hermes en de geschiedenis van Ronse viert.
De voorwaarde om die genezing te kunnen krijgen,
was een fysieke inspanning als tegenprestatie.
Zo ontstond de Fiertelommegang. Een jaarlijkse dagtocht van 32,6 km. Op de zondag na Pinksteren wordt het schrijn van de heilige Hermes in een grote cirkel rond de stad gedragen, met de belder aan de kop.
Een zeer uniek, hoppig blond bier dat door zijn naam verbonden is met de Fiertelommegang van Ronse.
Het wordt zeer gewaardeerd door deelnemers en toeschouwers terwijl ze de 32,6 km lange ommegang wandelen of tijdens andere festiviteiten die plaatsvinden in Ronse.
Een bier dat het hele jaar door te genieten valt; als aperitief, na het werk of zelfs in de kookpotten. Het is zeer geliefd bij zowel de lokale bevolking als bezoekers van Ronse. Het bier wordt gebrouwen in een lokale brouwerij in de Vlaamse Ardennen.
Het blonde bier met een lichte, verfrissende smaak wordt ‘gearomatiseerd’ met ‘buuntsies neutsies’. Fiertelbier is niet alleen een lekkere traktatie, maar ook een cultureel symbool dat het rijke erfgoed en de tradities van Ronse weerspiegelt.
Uitgeroepen als het beste Ronsisch bier aller tijden!
Deze traditionele lekkernij is een ander kenmerk van de Fiertelommegang.
Dit aperitiefhapje bestaat uit gele, Hongaarse boontjes (erwten), die achtereenvolgens worden gewassen, geweekt, gedroogd, vervolgens gezeefd en gepoft.
Het beeldje van 'Buunie' is een eerbetoon aan Julien Deraedt, een echte Ronsenaar die in de vorige eeuw zijn gepofte erwtjes aan de man bracht. Op deze manier wordt het Ronses dialect ook tastbaar, aangezien Buunie ook symbool staat voor het sappige Ronses taaltje.
Voorbijgangers mogen gerust over het hoofdje wrijven, misschien brengt het wel geluk?